Víno Carménère
Carménère je původní francouzská odrůda vinné révy, která byla vysázená ve francouzské oblasti Médoc, na levém břehu řeky Garonny. Tento region se nalézá na sever od Bordeaux. Carménère je z rodiny hroznů Cabernet a patří k nejstarším evropským odrůdám. Název byl odvozen od francouzského slova carmin – karmínový. Uvedená odrůda se používá k výrobě hlubokých červených vín, a často též pro přípravu cuvée.
V současné době se Carménère ve Francii již téměř nepěstuje. Roku 1867, kdy mor Phylloxera ničil vinice v Evropě, zasáhl i skoro všechnu výsadbu Carménère. Dlouho se pak předpokládalo, že tato odrůda zcela zanikla. V 19. století si z Bordeaux přivezli řízky Carménère chilští pěstitelé a vysázeli je v údolích okolo Santiaga. Nejprve si však mysleli, že se jedná o klony Merlotu; teprve však roku 1994 jistý vinařský vědec z Montpellier zjistil, že se jedná o vinnou révu Carménère z Bordeaux. Posléze – přesněji v roce 1998 – uznalo chilské ministerstvo zemědělství tuto odrůdu oficiálně.
Dnes se největší vinice s touto odrůdou nacházejí ve Valle Central v Chille. Tamní vinohrady zabírají přes 10 tisíc hektarů. Většinovým producentem vín Carménère je tedy Chille a s rostoucím vinařským průmyslem v této zemi se potenciál vína využívá k míchání hroznů – nejčastěji s Cabernet Sauvignon. Další regiony, v nichž se tato vinná réva s úspěchem pěstuje, je Itálie (od Brescie po Friuli) a v Kalifornii. V Itálii nastala obdobná situace jako v Chille – pěstitelé se domnívali, že pěstují zcela jinou odrůdu (Cabernet Franc). Postupem času si uvědomili, že réva dozrává dříve a má trochu jiné vlastnosti; a do italského odrůdového katalogu bylo víno Carménère zapsáno teprve nedávno.
Vlastnosti a chuť vína
Carménère má temně rudou barvu, a jeho aroma připomíná červené plody, bobule a koření. Obsahuje jemné a měkké taniny. Čisté odrůdové víno se vyrábí z hroznů v optimální zralosti, a pije se mladé, kdy má třešňově ovocnou chuť, s kouřovými, zemitými i pikantními tóny. Někdy jeho chuť připomíná i tabák a hořkou čokoládu.