• By -

Sklenice na klíčení semen jako vánoční dárek

  • Posted on
  • Posted in Hry

Klíčení rostlin v domácích podmínkách se stalo fenomenální zábavou pro všechny vyznavače životního stylu v souladu s přírodou a duchovními zákony. V prodejnách zdravé výživy se můžete setkat s mnoha druhy semínek vhodných ke klíčení, která vám vzejdou v docela obyčejné misce, anebo k tomu využijete speciálních klíčících nádob – sklenic a misek. Naklíčovací sady sklenic s kovovým stojánkem a s táckem mohou být i zajímavým tipem pro narozeninové, nebo vánoční dárky.
miska na klíčení semínek.jpg

Proces klíčení ve skleněné lahvi

Do jedné nádoby nasypte přibližně 2 – 3 polévkové lžíce semen. Mohou to být obiloviny, luštěniny, olejniny, nebo drobná semínka, např. řeřicha. Následně nádobu naplňte vodou zhruba do poloviny a nechte semínka ponořená ve vodě zhruba 8 – 12 hodin. Tím se zahájí tzv. startovací proces, rostlinky se začnou probouzet k životu. Vodu pak slijte a sklenici na klíčení semen obraťte dnem vzhůru, semena jsou již dostatečně vodou nasáklá a stačí pak jen tato vlhkost, aby se začaly tvořit první klíčky.
Druhý den obsah nádoby opět prolijte čistou vlažnou vodou (nikoliv horkou) a opět vodu slijte a postavte sklenici dnem vzhůru. Každý den se tento postup opakuje, dokud nejsou klíčky dostatečně dlouhé (3 – 6 dnů). Každým proplachováním se nádobka zbavuje bakterií a plísní, ale zároveň tato tekutina obsahuje značné množství živin, lze ji využít např. pro zalévání pokojových květin.
chléb z ječmene.jpg

Speciální vícevrstvé misky

Zpočátku se postupuje úplně stejně, jako u skleněných lahví. Plody se namáčí přes noc na několik hodin do vody, aby se probudily k životu. Následně se rozprostřou na sítko a do nádobky pod něj se nalije zhruba 1 cm vody. Pokud se jedná o vícevrstvé misky, tam je princip stejný, vždy jde o to, aby semena nebyla ponoření ve vodě, ale nasávala pouze vlhkost ze spodní nádobky. Doporučuje se občas klíčící rostlinky postříkat vodou z rozprašovače. Důležité je chránit rostlinky před přímým slunečním světlem, nejlépe se jim daří při teplotním rozmezí od 20 do 23 stupňů a na denním světle.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup
Theme BCF By aThemeArt - Proudly powered by WordPress .
BACK TO TOP